V obci Čertižné v Medzilaboreckom okrese rekonštruujú vodovod

06.09.2005 Medzilaborce

Čertižné/Medzilaborce 6. septembra (TASR) - Rekonštrukcia starého poruchového vodovodu v obci Čertižné v Medzilaboreckom okrese má vyriešiť dlhoročné problém...
Čertižné/Medzilaborce 6. septembra (TASR) - Rekonštrukcia starého poruchového vodovodu v obci Čertižné v Medzilaboreckom okrese má vyriešiť dlhoročné problémy s únikom vody.

Celkové náklady na opravu schátraného vodovodu predstavujú vyše dva milióny korún, ktoré samospráva získala z evniromentálneho fondu. Podľa starostu obce Petra Opudu tamojšia samospráva zaznamenala v priebehu roka až 50 porúch na starom vodovodnom potrubí. Spotreba vody pre domácnosti bola tak desaťnásobne vyššia. Obyvatelia obce sa preto často vracali k čerpaniu vody zo studní, ktoré nie je kvalitná.
\"Pre budúci rok už uvažujeme o tom, že enviromentálny fond by mohol poskytovať a bude poskytovať aj úverovú pomoc pre tieto malé obce jednoznačne na riešenie enviromentálnych stavieb, či už je voda, kanál, skládky tuhého komunálneho dopadu a riešenie aj ovzdušia atď. , za veľmi prijateľných podmienok, za takých, aké ani žiadna banka neposkytuje, \" uviedol pre TASR predseda parlamentného výboru pre životné prostredie Mikuláš Juščík.
Tento krok výrazne pomôže skoro pätine obcí s menej ako dve tisíc obyvateľmi na Slovensku, ktoré doposiaľ nie sú napojené na vodovod. Obce s uvedeným počtom obyvateľov v súčasnosti až do roku 2015 nemajú nárok na získanie finančných prostriedkov z eurofonov na spomínané účely.
 

Vyberte región